NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’S-SİYER

<< 2326 >>

دعوى الجاهلية

171- Cahiliye Dönemindeki Adetler

 

أخبرنا عبد الجبار بن العلاء بن عبد الجبار عن سفيان قال حفظته من عمرو قال سمعت جابرا قال كنا مع النبي صلى الله عليه وسلم في غزاة فكسع رجل من المهاجرين رجلا من الأنصار فقال الأنصاري يا للأنصار وقال المهاجري يا للمهاجرين فسمع بذلك النبي صلى الله عليه وسلم فقال ما بال دعوى الجاهلية قالوا يا رسول الله رجل من المهاجرين كسع رجلا من الأنصار قال رسول الله صلى الله عليه وسلم دعوها فإنها منتنة فسمع بذلك عبد الله بن أبي وكان معهم في الغزاة فقال أوقد فعلوها والله { لئن رجعنا إلى المدينة ليخرجن الأعز منها الأذل } فقام عمر فقال يا رسول الله دعني أضرب عنق هذا المنافق فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم لا يتحدث اضرب عنق هذا المنافق قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم لا يتحدث الناس أن محمدا يقتل أصحابه

 

[-: 8812 :-] Cabir anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvede idik. Muhacirlerden bir adam Ensar'dan bir adamın sırtına vurdu. Ensarlı: "Ey Ensar yetişin'' diye seslenip onları yardıma çağırdı. Muhacir de: "Ey Muhacirler! Yetişin'' diye seslenip onları yardıma çağırdı. Bunu duyan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Cahiliye dönemindeki gibi bu kavgaya çağtrmalar da nedir?" diye, çıkıştı: Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Muhacirlerden bir adam, Ensar'dan bir adamın sırtına vurdu" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Böylesi kokuşmuş geleneklerden uzak durun!" buyurdu. Bu olanları onlarla birlikte gazvede olan Abdullah b. Ubey duydu ve: "Sonunda bunu da yaptılar! Valiahi Medine'ye döndüğümüzde şerefli kimseler alçakları oradan çıkaracaktır" demeye başladı. Hz. Ömer kalkıp:

"Ey Allah'ın Resulü! Bırak da gidip şu münafığın boynunu vurayım" dedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanların, Muhammed ashabını öldürüyor demesini istemiyorum" karşılığını verdi.

 

10747 ve 11535. hadislerde tekrar gelecektir.  -  Tuhfe: 2525

 

Diğer tahric: Hadisi Buhari (4905,4907,3518), Müslim 2584 (63, 64), Tirmizi (3315), Ahmed, Müsned (14632) ve İbn Hibban (5990, 6582) rivayet etmişlerdir.